Grundbestanddelen i Beeck Silikatmaling udgøres af grundstoffet kvarts(SIO2). Kvarts findes i naturen i ren form, menindgår også som en bestanddel af granit, hvor det findes sammen med glimmer og feldspat.
Kvarts tilsættes potaske(K2CO3), som fungerer som katalysator, og de brændes ved en temperatur på 1400 grader celcius. I denne proces dannes der kaliumsilikat(K2SIO3) samt luftformig CO2, der diffunderer.
Kaliumsilikat og vand i en ny proces, resulterer i dannelsen af vandglas(K2SIO3+H2O). Vandglas blandes derefter med et ugiftigt, lysægte, mineralsk farvepulver og man får en simpel, men utrolig stærk og holdbar maling til mineralske underlag såsom mursten, puds, beton eller sandsten.
Når malingen er påført, optager den igen den før afgivne CO2, hvorved vandglassen forstener og igen bliver til kvarts – den går simpelthen i et med den mineralske bund. Vandet fordamper og potasken vil efterhånden udvaskes. Processen er et lukket kredsløb og svarer til en fremstilling af læsket kalk til brug i mørtel.
Denne helt enkelte kemi danner grundlaget for alle Beeck Silikatprodukter.